Veel van de maatregelen die energieverlies kunnen beperken spelen zich af rond de voordeur:
Vaak is de hal niet voorzien van een tochtdeur en komt ze direct uit op de gang en de trap naar boven. De meeste voordeuren zijn niet gemaakt om kou tegen te houden. Ze zijn voorzien van een flink gat: de brievenbus, hebben deels fantasie, enkel glas en verder wat leuke freesgroeven of een dun paneel. Soms zijn ze kromgetrokken, afgerond en hebben flinke kieren waardoor het buitenlicht is te zien.
Voorbeeld hoe een voordeur aan de binnenzijde er warmte technisch uitziet: (Blauw is 10 °C, geel is 18 °C warm.) De bovenlichten en het gepunte raam eronder zijn van enkel glas, eronder 3 koude panelen in de deur en de brievenbus, hier nog voorzien van een tochtklep binnen. Links en boven de deur is warmtelek als gevolg van tocht te zien. Deze foto is geen uitzondering!
Rigoureus, maar wel het beste is om een nieuwe deur te laten zetten die wél is ontworpen om kou tegen te houden. Die zijn altijd wat dikker: 54 mm zodat ook HR++-glas is te plaatsen. Sommige fabrikanten gaan uit van een aluminium plaat en profielen met PIR-vulling en komen zo zelfs tot een U-waarde van 0,5 W/m2 zoals de moderne ogende deuren van Hörmann. Wel zijn er meldingen dat door de grote uitzetting van het aluminium deze deuren kunnen kromtrekken als ze direct door de zon wordt beschenen. Veel fabrikanten zeggen isolerende deuren te maken o.a. uit kunststof, XPS gevuld en ook in retrolook, maar U-waardes opgeven; Ho maar, dus dat vereist wat doorvragen. Ook houten deuren kunnen behoorlijk isoleren als ze maar wat dikker worden gemaakt en de panelen worden gesandwiched met XPS-isolatie: Zie foto onder
o Voor huizen van na 1945 die moderne deuren hebben zal een nieuwe deur kiezen in vergelijkbare stijl geen probleem zijn:
• Laat hem afhangen door een vakman, inclusief professionele tochtwering.
• Vervang de brievenbus door een postbusje aan de gevel. Post komt er toch steeds minder.
• Voor de beveiliging Kijk hiervoor bij het Politie Keurmerk Veilig Wonen (levert mogelijk zelfs korting op de verzekering op).
• Kies slagvast HR++-glas. Voordelen: Anti-inbraak, maar ook tegen ongelukjes Dit bestaat uit twee lagen glas van 3 mm met een kunststof laag ertussen, dan de spouw en dan de normale 5 mm glas binnenlaag. De kunststof laag kan ook mat zijn tegen inkijk. Glas in loodramen kunnen in de glasspouw worden geplaatst (o.a. de glaskoning, 360 €/m2) maar kunnen ook als losse voorzet ramen aan de binnenzijde worden gemonteerd.
• Natuurlijk ook bovenlichten en zijramen van dubbel glas voorzien.
• Een goede deur, dubbel glas en tochtwering scheelt ook veel in dempen van het straatgeluid.
o Bij echt oude huizen van voor 1945 is het vaak nog erger gesteld met de voordeur, maar oogt de toepassing van een nieuwe isolerende deur niet fraai. Een oplossing kan natuurlijk zijn om een 54 mm dikke replica deur op maat te laten maken maar dit vereist en goede timmerman. Ook het kozijn moet uitgefreesd en van tochtstrip worden voorzien.
o Laatste mogelijkheid m.n. voor hobbyisten, is de oude deur op te knappen: Veel werk, de isolatie zal niet geweldig worden, maar is dan wel tochtvrij en het blijft in de stijl.
• Begin met de brievenbus: o De Homebox isolerende brievenbus, 150 €, in kleur of RVS. Niet in Messing. U-waarde = 1,23 W/m2K, goed lucht en geluidsdicht. https://hmbx.nl/bestellen
Anders op z’n minst een binnen- en buitenbrievenbus met klep en borstel monteren.
• Zij- en bovenkant kierdicht. Kieren
• (Slagvast) HR++-glas plaatsen (zie boven)
Zelfs als de voordeur wordt verbeterd, is het zinvol om de hal als koude-buffer te gebruiken. Het meest effectief gebeurd dit door het plaatsen van een tochtdeur en portaal. Zo wordt naar de gang en de trap de koude luchtstroom vermeden.
Als een tochtdeur echt niet mogelijk is (zelfs geen schuifdeur) is een iets minder effectieve optie om een zwaar gordijn op te hangen. Deze kan vlak achter de deur hangen en buiten het stookseizoen weer worden weggehaald. Nu de hal thermisch is afgeschermd kan de gang en de trap bij het verwarmde deel van het huis gaan horen en ze zelfs dienen voor transport van schone lucht in een WTW-ventilatiesysteem à la Brink. (zie noot centrale WTW-ventilatie)
Soms zit onder de mat bij de voordeur het luik voor de watermeter en loopt er een aantal leidingen van de cv of warm water. Die leidingen dienen natuurlijk goed te zijn geïsoleerd.
Staat er water: Vocht is zeer nadelig voor de warmtehuishouding dus probeer dit te verhelpen. Zorg voor een goed geïsoleerde onderkant van de vloer en het luik:
• PIR-platen (Zo dik mogelijk, minimaal 6 cm) werken prettig omdat ze met een hobby mes gemakkelijk op maat zijn te snijden en nemen geen vocht op. Plak de platen met Purschuim vast.
• Ook kan dezelfde isolatie als voor de kamervloer worden toegepast, zie vloerisolatie.