Iedereen doet mee

Workshop De energienota uitgelegd

Uit welke kosten is jouw energienota opgebouwd en waar is eenvoudig winst te halen door slim te besparen?
Zodra het weer kan, organiseren we workshops om je op weg te helpen bij besparing op je energienota. Wil je nu al advies? Neem contact op met onze energiecoaches.

Workshop Inzicht in energiearmoede

Mensen die hun vewarming niet aanzetten omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Of die meer dan 10 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de gas- en electriciteitsrekening. Drechtse Stromen werkt samen met partners om deze mensen te informeren hoe zij eenvoudig energie én kosten kunnen besparen. En het toch comfortabel warm kunnen maken in hun woning.

Drechtse Stromen heeft workshops verzorgd voor partners in Dordrecht en Zwijndrecht: woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties en kerken. De medewerkers kregen inzicht in hoe ze zogenoemde energiearmoede kunnen herkennen, waar de belemmeringen zitten bij mensen en welke tips ze zelf kunnen geven. Ook kunnen zij de workshop ‘Vergroot je comfort en verlaag je energierekening’ aanbieden aan groepen van buurtbewoners.

Vijftig mensen zijn ook al direct geholpen. Een ‘klusjesman’ heeft concrete aanpassingen in huis gedaan, zoals tochtstrippen, ledlampen, een brievenbusborstel, deurdrangers, een waterbesparende douchekop aanbrengen. Dit wordt nu gedaan door energiehulpen.

,,Het is heel verhelderend. Ik merk dat ik er thuis te weinig mee bezig ben. Ik leer hiervan voor mijn eigen huis en weet nu ook waarover ik met onze cliënten in gesprek kan rond energiebesparing”, vertelt een van de deelnemers aan de workshop.

Landelijke aandacht
Landelijk is er met een rapport van TNO  ook aandacht gekomen voor energiearmoede. Wel 8% van de Nederlandse huishoudens (circa 650.000 huishoudens) hebben in meer of mindere mate te maken met energiearmoede. Ze kunnen de energierekening niet of nauwelijks betalen, zitten soms in de kou, beperken het douchen tot een minimum; kortom: leveren in op wooncomfort.

Het project energieondersteuning in de Drechtsteden werd mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

 

 

Deel deze pagina