Kieren

Tochtbestrijding

In veel oude huizen is tocht een probleem omdat draaiende delen niet meer precies passen of kromgetrokken zijn. Het gevolg is niet alleen warmteverlies naar buiten, maar ook een onbehagelijk gevoel waardoor de neiging ontstaat de thermostaat nog maar een graadje hoger te zetten. Dit resulteert in flink hogere stookkosten, volgens sommigen 70 m³/ jaar tot zelfs 15%.

Heel vaak wordt er dan gegrepen naar tochtband, maar eigenlijk is dit geen goede oplossing want de levensduur is maar enkele jaren omdat de lijmlaag loslaat of verweert. Bovendien wordt tochtband in de sponning aangebracht waar soms te weinig ruimte is en de draaiende delen dus alleen met veel kracht zijn te sluiten en scharnieren onder spanning staan waardoor ze zich loswrikken of zelfs breken.

Een duurzame mogelijkheid is om professionele tochtstrip in de sponning aan te laten brengen door een vakman maar dit is duur omdat de sponningen 6 mm moeten -> worden uitgefreesd. In de praktijk gebeurt dit dan ook alleen als ook het houtwerk wordt vervangen.

Tochtige schuiframen zijn een heel eigen categorie met specifieke oplossingen:

Zie hier ook voor balansveren ter vervanging van de contragewichten, nodig bij plaatsing van zwaarder dubbel glas.

 

Voor bovenzijde, zijkanten en onderzijde bestaan tochtstrips die infreesd moeten worden en dit komt behoorlijk nauwkeurig. Alleen voor de gevorderde doe het zelver!

Welke tochtstrip wel?

  1. Tochtstrip die op het kozijn wordt gespijkerd, tegen het draaiende deel aan.

Precies aansluitend aanbrengen als het draaiende deel gesloten is, zonder te veel druk uit te oefenen want bij het sluiten van het raam enkele meters tochtstrip induwen kost snel veel kracht! Deze zijn er in veel vormen met kunststof- of aluminiumhouder of met loopprofiel (voor op de drempel). Zij gaan vrij lang mee mits het afdichtings-rubber niet wordt mee geschilderd.

 

 

 

 

2. Bij oudere huizen is de (hardstenen) drempel vaak uitgesleten.

Als er nog een stukje opstaande rand is kan een deurstrip worden gebruikt met rubber flap of borstel. Flap tegen de dorpel laten aansluiten, zó dat deze net niet over de bodem schuurt. Eenvoudig op breedte te maken en vast te schroeven.

Een valdorpel werkt beter en is ook te leveren in een opdekcassette: zie hiernaast -> Een valdorpel heeft een borstel- of een rubberafdichting en word door een mechanisme aan de zijkant automatisch gelost. Beter en onzichtbaar, maar meer werk, is het infrezen van een valdorpel onder in de deur. Hier de Ellenmatic, ook soundproof, brand- en rookwerend te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. De roestvrijstalen V - band

(voor sommigen nog bekend van de Bruynzeeldeuren waar ze vroeger standaard op werden geleverd).

Het verschil met voorgaande tochtwering is dat het op een andere plaats wordt aangebracht, waardoor het altijd past, nl. op de dag. Zie plaatjes. Mits het draaiende deel goed is afgehangen is er dus geen aanpassing van het houtwerk nodig. Zie voetnoot. De opening van de V kan eenvoudig worden aangepast naarmate de raamspleet smaller of breder is, ook later nog. De V- opening is correct, als het raam enigszins stroef sluit, tegen de V-vering in.

  

Gemonteerd op de dag
van een raam

Bij de onderzijde van deuren is het beter om de strip niet op de dorpel, maar onder de deur te plakken als deze nog voldoende gaaf is of anders om optie 2 ) daar te gebruiken.

Zelf plaatsen is goed te doen omdat er al tape aan de achterkant zit. Vóór het aanbrengen schoon en vetvrij maken met thinner. Eén koker bevat 40 stuks van 215 cm. Andere hoeveelheden zijn mogelijk, alleen moet ervoor gezorgd worden dat de strips niet knikken. Slechts 1 fabrikant/ leverancier: De Goeye .

Koop er wel het latoenschaartje bij (zie foto) Want de strip moet op lengte worden geknipt. En het scherpe uiteinde omgevouwen met tangetje of pincet. Zie de detailfoto’s 

 

   

achterzijde met plakstrip
en peel-off


Boven : Eindresultaat : lipje omgebogen ; Niet meer scherp
Midden: Onderzijde strip 4 mm korter geknipt zodat een lipje overblijft.
Onder: Strip iets schuin afgeknipt; ca 20 graden.

 

Let Op

  • Wees zeer voorzichtig met de geknipte nog niet omgevouwen zijkanten. Ze zijn messcherp!
  • Verzamel de knipseltjes zorgvuldig. Ze zijn scherp en vergaan niet.
  • Het is aan te bevelen de deur op de plek van de strip eerst te schilderen
  • Bij sloten en soms bij scharnieren is onderbreken niet te voorkomen.
  • Het komt voor dat de kier te klein is, vooral als scharnieren te diep liggen. Het toepassen van de strip is dan niet aan te raden zonder dit goed op te lossen (correct afhangen)
Deel deze pagina