Vooral bij huizen met een natte kruipruimte en een te hoog vochtgehalte in de kamer, is vloerisolatie aan te bevelen: het comfort stijgt aanzienlijk door de drogere lucht en droge lucht warmt beter op dan vochtige lucht. Dan is er ook minder kans op schimmel.
Isolatie tegen de onderkant van de vloer heeft de voorkeur boven isolatie gelegen op de bodem van de kruipruimte omdat het een stuk effectiever is. Kruipruimten moeten namelijk altijd geventileerd blijven en bij bodemisolatie bevindt de geventileerde luchtlaag zich boven de isolatie, waardoor het isolerend effect sterk gereduceerd wordt. Bij vloerverwarming geldt dit voordeel van vloerisolatie nog sterker.
Vanwege de uitstekende isolatiewaarde, lage milieubelasting en concurrerende prijs adviseren wij reflecterende folies met stilstaande luchtlagen. Afhankelijk van de situatie in de kruipruimte (leidingen die in de weg zitten en de risico-inschatting van muizen) en voorkeur kun je kiezen voor Tonzon of Isofolie. Bij beide wordt een isolatiewaarde (RC 3,8 m² K/W) gegarandeerd boven de huidige nieuwbouw-norm (RC: 3,5 m² K/W).
Bij het aanbrengen van Tonzon en (en bij voorkeur ook bij isolatiefolie) wordt standaard de bodem afgedekt met een sterke folie die vocht, water en bovendien radongassen tegen houdt. De kruipruimte blijft daardoor schoon en droog. Een droge vloer zorgt ook voor minder huisstofmijt. Het product Tonzon is eenvoudig in te drukken door de luchtkamers, hierdoor blijft de kruipruimte goed toegankelijk. Isolatiefolie is dunner dan 10 cm en benadeelt nauwelijks de toegankelijkheid van de kruipruimte.
Beide materialen zijn zowel bij beton als bij een houten vloer toepasbaar.
Indien je een zogenaamde Kwaaitaalvloer hebt (alleen mogelijk in de periode 1965-1983) dan wordt vloerisolatie bij betonrot afgeraden, omdat deze vloeren bij verkoop geïnspecteerd moeten kunnen worden. In dat geval is bodemisolatie wel een realistische optie. Daardoor wordt bovendien de kruipruimte droog en wordt verdere corrosie van de kwaaitaalvloer afgeremd.
Wij adviseren niet voor PUR-isolatie te kiezen vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s, milieubelasting en niet-verwijderbare verkleving met de constructie. PUR heeft echter ook een aantal voordelen; PUR-isolatie is goedkoper en het wordt ook op de buitenmuren van de kruipruimte aangebracht.
Andere materialen (bijvoorbeeld Steenwol, PIR-platen) zijn niet aan te bevelen: te bewerkelijk, irriterend voor huid, passen niet door kruipluik.
Voor Tonzonvloerisolatie kun je rekenen op 35-40 euro per m², inclusief bodem bedekkende folie. Bij isolatiefolie ietsje meer. Bodemisolatie kost ongeveer 25 euro per m².
In onze regio is de firma Quist de door Tonzon gecertificeerde uitvoerder. We hebben goede ervaringen met dit bedrijf. Vooraf vindt een inspectie van de kruipruimte plaats. Als er troep op de bodem van uw kruipruimte ligt moet je dit zelf verwijderen of tegen meerprijs laten doen. Je kunt hiernaast kiezen voor extra opties, zoals isolatie van het luik en de verwarmingsbuizen.
Als je handig bent, nauwkeurig werkt en niet opziet tegenwerken in de kruipruimte kun je de materialen ook zelf aanbrengen. De kosten zijn dan plm. 10 euro per m².
Als er water in de kruipruimte staat door lekkende afvoeren of door afgebroken regenwaterafvoeren als gevolg van grondverzakking dan is het sterk aan te bevelen deze eerst te (laten) repareren.
Bij een gemiddeld gasverbruik van 1400 m³ per jaar bespaar je jaarlijks tenminste € 120,- op de energierekening (prijspeil 2021).