In de huizen die in deze periode zijn gebouwd is vaak een holle, lege spouw aanwezig. Deze spouw kan worden gevuld. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden.
Het isolatiemateriaal wordt van buitenaf onder druk ingebracht via boorgaten. Dat gebeurt door op de kruispunten in de voegen in een regelmatig patroon boorgaten te maken. Dan wordt het materiaal ingespoten. Meestal is dat een minerale wol (bijvoorbeeld Supafil) of zijn dat EPS-parels. Beide materialen isoleren goed. Minerale wol is een fractie goedkoper. EPS-parels glijden ietsje makkelijker langs obstakels zoals cementbaarden van de metselspecie.
Onder aan de muur worden, indien nog niet aanwezig, roosters voor de ventilatie van de kruipruimte aangebracht (2 voor en 2 achter), en worden de evt. stootvoegen afgedicht.
Waar de woning grenst aan een ander huis, wordt de muur meestal afgesloten met zgn. spouwborstels, waardoor de wol of de parels niet naar het buurhuis kunnen. (samen met de buren loont hier)
Bij hoekwoningen bespaart u het meest, omdat deze het grootste muuroppervlak hebben. Maar ook bij tussenwoningen heeft na isoleren zin, omdat, zelfs bij doorzonwoningen, het grootste deel van het muuroppervlak uit steen bestaat (spouwmuurisolatie wordt tot 1 meter vanaf de grond ingebracht). En de prijs en besparing per m2 blijft hetzelfde, (bij een klein huis is er vaak wel sprake van een minimumprijs, loont het dus om het samen met de buren te doen.
Als de spouw vanaf de bouw gedeeltelijke is gevuld met isolatieplaten (bijvoorbeeld 2 cm glaswol/EPS en 6 cm. lucht) kan de de resterende ruimte worden bijgevuld.
Reken op een prijs van 18 - 20 euro per m2. Hierop zijn flinke reducties te realiseren wanneer meerdere woningen tegelijk kunnen worden aangepakt.
Wanner het goed wordt uitgevoerd ziet u er niets van. Betrouwbaarheid en een goede procedure noodzakelijk van de uitvoerder zijn daarom belangrijk. Wij adviseren het werk altijd te laten uitvoeren door een UNETO-VNI gecertificeerd bedrijf. Zij zijn verplicht eerst een gedegen visuele inspectie van de geschiktheid van de muren voor spouwmuurisolatie uit te voeren. Dit is belangrijk omdat in de muur baarden en cementresten kunnen zitten, en de muren ongeschikt kunnen zijn voor bijv. bij bepaalde typen steen of verflagen.
Intussen zijn veel huiseigenaren vanaf begin van de 90er jaren al overgegaan tot na-isolatie van de spouw. Of een woning is na-geïsoleerd is, blijkt vaak uit het gebruik van een ander type ventilatie-opening in de muur, een zgn. ‘muizenrooster’. Hierdoor wordt alleen de kruipruimte geventileerd.Als er een open stootvoeg in de muur zat zal deze in de regel zijn dichtgemaakt met cement.
Vervolgens is de vraag of deze isolatie goed is toegepast en of deze nog intact is. Deze vraag is belangrijk, omdat een defecte isolatie betekent dat de muur zogenaamde. ‘koudebruggen’ heeft. Deze doen niet alleen de werking van de isolatie teniet, maar kunnen ook condens en schimmel aan de binnenzijde veroorzaken. Wij raden altijd aan dit aan te pakken.
Controle op koudelekken kan met behulp van een infraroodfoto. Bij een slecht geïsoleerde spouw zal deze een vlekkerig beeld geven. Drechtste Stromen beschikt over een infraroodcamera. Deze wordt gebruikt bij de adviesgesprekken.