Voor gezamenlijke isolatie en zonnepanelen voor woningen in het project Met de buren in Sterrenburg zijn de eerste offertes aangevraagd. Huiseigenaren van de Satellietstraat, Atmosfeerstraat, Stratosfeerstraat, Meteoorstraat, Heelalstraat, Regenboogstraat en een deel van de De Jagerweg kunnen hieraan meedoen.
Een eerste informatieavond werd bezocht door 21 bewoners. “Heel verhelderend”, vindt Jacqueline van den Bergh. Zij woont al jaren in de Stratosfeerstraat. “We wonen aan een pleintje dat een tijdje geleden gerenoveerd is, en inmiddels alweer mooi groen aan het worden is. Om met de buren over isolatie na te gaan denken, leek een logische volgende stap. We hebben appgroep voor de buurt. Ik heb daarin gevraagd of er belangstelling is voor een informatieavond. Die was er. Drechtse Stromen heeft het toen overgenomen.”
De mogelijkheden
“Het was een hele interessante bijeenkomst”, vertelt Jacqueline. “Enorm informatief. En ook goed om de verhalen, vragen en ervaringen van de andere bewoners te horen. Veel mensen zijn al bezig met verduurzamen, maar ieder op zijn eigen manier. Sommigen hebben al dubbel glas of zonnepanelen. Wij hebben bijvoorbeeld onze spouwmuren al geïsoleerd, maar anderen niet. Het is goed om te weten wat de mogelijkheden zijn en een indicatie te hebben van de kosten. Ik schrok wel van de financiële consequenties voor de aanschaf van een warmtepomp. Dan zijn ook meteen nieuwe radiatoren nodig en dat is echt wel een forse investering. Maar ook dat was goed om te horen. Echt niet alles hoeft tegelijk of is nu al meteen aan de orde. Een andere goede optie is om samen voor aansluiting op het warmtenet te kiezen, ook dat is het onderzoeken waard. Het is sowieso goed om de behoefte om te verduurzamen met elkaar op te pakken. En heel fijn dat Drechtse Stromen hierbij ondersteunt.”
Energiescan
Tijdens de infobijeenkomst werd een toelichting gegeven op een energiescan die bij een van de woningen aan de Stratosfeerstraat is gemaakt. Sean Huizinga (van Huizinga Bouwadvies) heeft uitgewerkt welke maatregelen genomen kunnen worden en wat het ongeveer kost. Uit deze scan bleek dat door onvoldoende isolatie van de muren, daken en vloeren veel energieverlies optreedt. De soortgelijke woningen, allemaal gebouwd begin jaren 70, in deze en omliggende straten lenen zich erg goed voor een gezamenlijke aanpak, aldus Huizinga. Hij werkt samen met Drechtse Stromen aan de gezamenlijke doelstelling: een duurzame maatschappij en leefomgeving.
Meedenkgroep
Rien Val, secretaris van de Drechtste Stromen: “De opkomst van 21 bewoners was goed. We hebben het uitgebreid gehad over de mogelijke maatregelen als glasisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Sommige bewoners hebben hier al ervaring mee. We zijn na de bijeenkomst verder gegaan met het uitwerken van de mogelijkheden voor gezamenlijke isolatie en zonnepanelen. Daarna hebben we offertes opgevraagd bij meerdere aanbieders. Uiteraard blijven de bewoners uit deze buurt hier nauw bij betrokken in de vorm van een meedenkgroep. Uiteindelijk bepalen zij zelf met wie ze in zee gaan.”
Voor dit Met de buren-project krijgt Drechtse Stromen ondersteuning gekregen vanuit het LSA, het Landelijk Samenwerkingsverband. Dit is een vereniging van bewonersinitiatieven in heel Nederland.
Meedoen
De bewoners van deze buurt kunnen zich nog steeds aanmelden om mee te doen. Stuur daarvoor een mailtje naar Esmeraldavantuinen@drechtsestromen.net. Op 25 januari 2024 is er weer een bewonersbijeenkomst.
Foto Infoavond Mark van Giessen
Foto straat Google Maps