Voor bewoners van het gebied Toulonselaan/ Krommedijk/ Transvaalstraat hielden we maandag 10 maart een informatieavond over het nemen van energiemaatregelen met je buren of buurtgenoten. Dit in navolging van het succesvolle Met de buren-project in de De La Reystraat van afgelopen jaar.
Bewoners van de Cronjéstraat, Eigenhaard, Toulonselaan en de Paul Krugerstraat schoven aan om te horen over de aanpak en het resultaat in de De La Reystraat. Daar besloten in de eerste fase veertien bewoners meerdere maatregelen te laten uitvoeren; van glas tot dak en vloerisolatie.
,,Ik dacht altijd dat het ingewikkeld was en duur. Door het project heb ik meerdere maatregelen genomen. Wat er aan wooncomfort is verbeterd, is fantastisch. En met de subsidies vielen de kosten ook mee. Ik ben dom geweest dat ik het niet eerder heb gedaan'', zegt bewoner en klimaatburgemeester Jan Janssen. Hij heeft vloerisolatie, HR++ glas en 4 zonnepanelen laten aanbrengen. En kleine maatregelen zoals folie achter de verwarming, spaarlampen, douchekop, tochtwering.
Geen kou en condens meer
Buren Jacqueline en Daniel hebben hun achtergevel laten voorzien van HR++-glas: ,,Voorheen hadden we veel condens en het was koud. Nu was het zelfs tijdens koude nachten aangenaam en hebben we geen natte ramen meer. De vloer laten we ook nog doen’’, vertellen ze. Ze laten weten dat het heel fijn is om bij de hand te worden genomen bij het uitzoeken van alle maatregelen. ,,Als je het in je eentje doet, moet je alles zelf uitzoeken. Bovendien hebben we met dit project veel buren leren kennen. En we hebben ervaringen kunnen uitwisselen met bewoners die al meer aan energiebesparing hadden gedaan in hun huis. Daar leer je ook weer van. Je hebt echt steun aan elkaar.’’
'Minder duur dan gedacht'
Zij vonden het ook prettig dat via Drechtse Stromen betrouwbare aannemers werden gevonden, waarmee kon worden onderhandeld over de kosten. ,,Het was veel minder duur dan gedacht.’’ Energiecoach Fritz Jung heeft veel woningen van binnen opgenomen en adviezen uitgebracht. ,,Omdat je uiteindelijk samen soortgelijke maatregelen neemt, kun je korting bedingen en dan vallen de kosten mee.’’
Een positieve extra was dat hij door de bewoners enthousiast werd ontvangen. ,,Ik ben zelfs uitgenodigd voor het straatfeest.’’ Vanwege de positieve ervaringen stak de vrijwilliger ook zijn vinger op om als energiecoach met het volgende project in deze buurt mee te doen.
Meerdere subsidies
Om de kosten van het verduurzamen te drukken, kunnen bewoners ook gebruik maken van subsidies. Er is een landelijke ISDE-subsidie en boven op deze maatregel komt de gemeente Dordrecht per 1 april met een nieuw aanbod.
Lees meer over de kosten en besparingen van de klimaatburgemeester Jan Janssen.
Lees meer over de Energiehulp.
Wil je samen met je buren aan de slag met ondersteuning van Drechtse Stromen en LSA Bewoners? Meld je dan hier aan of neem contact op met Jan Janssen.