Badkamer

Badkamer

In de badkamer zijn drie zaken van belang

 Verwarming, vooral infraroodpanelen zijn interessant

Watergebruik

Ventilatie

Van het energieverbruik in een 4-persoonshuishouden is bijna 20 % voor het warme tapwater lees: de douche.

Daar bovenop komt nog de badkamerverwarming en de warmteverliezen door ventilatie van waterdamp.

In dit artikel worden technische besparingsmogelijkheden genoemd die een ingreep in de badkamer vereisen. Goed voor als de badkamer een keer flink op de schop gaat.

  • Badkamerverwarming: De gebruikstijd van een badkamer is kort, cv-vloerverwarming heeft een lange opwarmtijd (elektrisch is altijd duur), een cv-radiator is traag en werkt alleen als de cv aan staat. Daarom is een elektrisch infraroodpaneel in de badkamer een goede oplossing want deze geeft (vrij) direct een behagelijke stralingswarmte en is efficiënt omdat deze maar kort aan staat.  Voor de veiligheid is de temperatuur beperkt tot 70° C. Bestaat zelfs ook als niet beslaande spiegel.
  • Een douche WTW (Warmte Terug Winning) is effectief omdat de warmte van het afgevoerde water wordt gebruikt om het koude bijmeng water vóór te verwarmen.  Zie  >

Douche-WTW’s zijn er in verschillende vormen met een efficiëntie tussen 30 en 65% ,  dit is ook afhankelijk waterstroom en moet wel even opwarmen (Voor modellen zie de tabel. Kosten van 600 en 1500 € incl. BTW en plaatsing maar afhankelijk van model en van het breekwerk).

  • Met een douche-TW en een spaardouchekop[1] [2] is een maat kleinere boiler, doorstroomapparaat of opslagvat bij warmtepomp groot genoeg. Scheelt in aanschafkosten, ruimte en warmteverliezen.
  • Er zijn rel. vochtigheids- (rH) gestuurde WTW-ventilatoren voor de badkamer: Automatisch alleen uitblazen tijdens douchen en gelijktijdig in- en uitblazen met warmteterugwinning als het vochtgehalte is gedaald. Ook zijn er goedkopere (niet WTW)-ventilatoren verkrijgbaar met rH sturing: Zo wordt niet nodeloos veel warmte naar buiten geblazen. Nuttig is een meer-snelheden-ventilator die in de laagste staand lang aan kan staan om schimmelproblemen te vermijden.
  • Tapwater kan met een zonnecollector worden (voor) verwarmd en daarmee flink besparen.

Een collector van 4 m2 is genoeg voor een gezin en bespaart ± 200 m3 gas = € 160. Er is wel een geschikte plek in huis voor het opslagvat en voor de collector op het dak nodig.

De investering verdient zich met subsidie in 15 -20 jaar terug maar gaat veel langer mee.

  • Een elektrische boiler is een grote stroomvreter ook door het stand-by verlies en daarom duur in gebruik. Een warmtepomp (WP)-boiler of een WP voor ruimteverwarming kan in een opslagvat water van ± 53° C  maken met een 3 * hoger rendement dan een elektrische boiler. Uitgaande van een cv-ketel, gasboiler of geiser en grijze stroom is het verschil in CO2 productie en stroomkosten kosten nu niet groot maar de CO2 besparing wordt flink door de groeiende hoeveelheid  groene stroom  of met eigen zonnepanelen.
  • Met zonnepanelen kan het tapwateropslagvat, normaal verwarmd door een WP, worden gebruikt om extra energie op te slaan als alternatief voor een thuisbatterij: Normaal verwarmt de WP het water tot ± 53° C, maar bij een overschot aan zonne-stroom kan een verwarmingselement de temperatuur omhoog brengen tot 90° C.  Voordeel: Opslag van energie als het goedkoop voorhanden zonder extra investering.

Dit gaat vooral spelen na de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen.  

Merk

Rendement

Winkel

Prijs €

Vorm

Q-Blue showersave QB1-21 douchepijp-wtw

65%

bij 210 cm

ook kortere

Warmte-service

465

Q-Blue showersave QB1-21Cycloon douchepijp-wtw

66%

bij 210 cm

ook kortere

Warmte-service

515

Verticale douche WTW

64%

Bij 2 m lang

Bries (DSS)

De groene hoed

 

511

 

Easy Drain Douchegoot WTW

31%

Warmte-service

329

Douchegoot WTW 'Trombone PHI'

57%

Dutch Solar Systems (DSS)

1.353

Douchegoot WTW

90*12*12,8

49%

Bries

 

 

 

 

Douchebak WTW-T3

90*90*16

45%

Bries

 

 

Doucheput WTW

(voor sport

Accomodaties)

43%

Bries

 

ACO X

80 *13 * 12

50%

Sanitairwinkel

1.114

 

Joulia Twinline

Joulia 5 pijps

84 * 17 * 12

59%

41%

Technea

Warmte-service

 

1.209

Flatmate

 

Douchebak met koppelstukken

 

 

40%

Koppelstukken tussen kraan en muur. De kraan komt naar voren maar verbouwing is niet nodig.

Sanura

599

 

 

[1] Zie note ‘Besparingen rond de douche’

[2] Er bestaat ook een e-douche van Hamwell’s die met allerlei verfijnde middelen het water zuivert en weer ca. 7 maal  hergebruikt. Prijs ong €2900 en mogelijk nog niet geheel probleemvrij.

Deel deze pagina