In De la Reyweg kan het ook

Op 8 juli kregen alle eigenaren/bewoners in Dordecht met een huis met een WOZ-waarde van € 308.000,- of minder (2022) een brief van de gemeente.

In Krispijn zijn dat nogal wat huishoudens. Deze krijgen een cadeaukaart van € 1.000,- van de gemeente. Maar je moet er wel iets voor doen, namelijk zelf werken aan de isolatie van je huis.

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen die een eigen huis heeft in Dordrecht en daar ook woont tegelijk energie bespaart en het wooncomfort verbetert. Ook de energielasten gaan omlaag als je de woning isoleert.

Om mee te doen moet je minimaal twee maatregelen uitvoeren. Het materiaal dat daarvoor nodig is moet je kopen bij een van de bouwmarkten die de gemeente vooraf geselecteerd heeft. Én je moet even van elke maatregel een foto maken en sturen naar de gemeente. Dan kunnen die zien dat er ook daadwerkelijk dingen zijn uitgevoerd.

Maatregelen

Klussers kunnen gratis voor € 1.000,- materiaal aanschaffen voor:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Zoldervloerisolatie
  • Binnenmuurisolatie.

Zonnepanelen vallen onder geen enkele subsidieregeling. Laat je die op je dak installeren dan is het idee dat deze investering zichzelf terugverdiend. Wat er ook besloten wordt over de teruglevering van stroom aan het net, het blijft voordelig. Alleen de terugverdientijd wordt wat langer

Meer informatie

Op de website van het regionaal energieloket staat veel uitleg over het hoe en wat van de regeling en de wijze waarop je zelf maatregelen kunt uitvoeren

Energiebesparing begint met gemakkelijke zaken

Het eerste verdien je met een bewust gebruik van verwarming, douchen, warm water, droger en wasmachine. Als ik mezelf als voorbeeld neem, dan ging mijn voorschot al van 185,- per maand naar 145,- Alleen al door beter te letten op wat ik in mijn huis doe. Ik moet erbij zeggen dat ik in een rijtjeshuis woon en alleenstaand ben.

Als tweede heb ik de energiehulp gevraagd een keer langs te komen. Dat doen zij. Ze kijken rond en stellen vragen. Bij mij leidde dat tot energiearme lampen, aluminiumfolie achter de radiatoren, een energiezuinige douchekop en een goed gesprek over wat ik verder zou kunnen doen. Allemaal gratis.

De besparing is al snel enkele honderden euro’s per jaar. Dat zit nog niet in de besparing van 185,- naar 145,-

‘Met de buren’-aanpak van Drechtse Stromen.LSA

De straat waar ik woon ligt net buiten Krispijn, in het Reeland, De la Reystraat. Daar hebben de bewoners, met steun van Drechtse Stromen en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) een ‘Met de Buren'-project uitgevoerd. In zo’n project wordt bekeken welke maatregelen voor woningisolatie kunnen worden uitgevoerd en welke bedrijven (liefst uit Dordrecht zelf) dat goed en goedkoop kunnen doen. Ik heb inmiddels vloerislolatie laten aanbrengen en vier zonnepanelen op het dak liggen. Binnenkort krijgt mijn benedenverdieping dubbel HR ++ glas (dáár woon en leef ik, boven slaap ik, onder een warm dekbed).

Ik kan dit allemaal zelf niet uitvoeren, ik ben oud en gebrekkig. Dat doen de bedrijven die een goede offerte hebben uitgebracht voor me. Voor de niet doe-het-zelvers, zoals ik, heeft de gemeente ook een regeling in de maak. Dat is nog binnen de muren van het stadskantoor maar zal ergens komende maanden wel openbaar worden. Hier kunnen bewoners dan, is het idee, € 2.000,- declareren. Dat betekent dat je zelf ook nog best wel moet investeren. Het is toch een prachtige aanmoediging. Voor mij te laat maar toch…

Ervaringen waar andere hun voordeel mee kunnen doen.

Drechtse Stromen wil met het LSA en de bewoners van De la Reystraat kijken op welke wijze de opgedane ervaring ook voor ander straten, buurten en wijken in Reeland, Krispijn en elders in de stad kan worden benut. Ze zijn hierover in overleg met de gemeente.

Jan Janssen

Deel deze pagina