Energiearmoede

Mensen die hun verwarming niet aanzetten, omdat ze de rekening niet kunnen betalen. Of die meer dan 10 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de gas- en elektriteitsrekening. Drechtse Stromen werkt samen met partners om deze mensen te informeren hoe zij eenvoudig energie én kosten kunnen besparen. En het toch comfortabel warm kunnen maken in hun woning.

 Circa 8% van de Nederlandse huishoudens (circa 650.000 huishoudens) hebben in meer of mindere mate te maken met energiearmoede. Ze kunnen de energierekening niet of nauwelijks betalen, zitten soms in de kou, beperken het douchen tot een minimum; kortom: leveren in op wooncomfort. In de regio zijn volgens het onderzoek twee gemeenten waar dit nadrukkelijk speelt. De gemeenten Alblasserdam en Dordrecht zijn volgens het onderzoek van TNO de gemeenten waar dit vooral aan de orde is.

Workshops voor buurtbewoners

Drechtse Stromen houdt dit jaar informatiebijeenkomsten voor tien partners in Dordrecht en Zwijndrecht: woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties, kerken. Zij krijgen inzicht in hoe ze zogenoemde energiearmoede kunnen herkennen, waar de belemmeringen zitten bij mensen en welke tips ze zelf kunnen geven. Vijftig huishoudens kunnen zij direct helpen met een ‘klusjesman’ die concrete aanpassingen in de woning komt doen, zoals tochtstrippen, ledlampen, een brievenbusborstel, deurdrangers, een waterbesparende douchekop aanbrengen. Ook kunnen zij de workshop ‘Vergroot je comfort en verlaag je energierekening’ aanbieden aan groepen van buurtbewoners in hun werkveld. ,,Het is heel verhelderend. Ik merk dat ik er thuis te weinig mee bezig ben. Ik leer hiervan voor mijn eigen huis en weet nu ook waarover ik met onze cliënten in gesprek kan rond energiebesparing”, vertelt een van de deelnemers aan de informatiebijeenkomsten. Meer informatie?

Dit project energieondersteuning wordt mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland. Meer informatie is verkrijgbaar bij projectleider Ifor Schrauwen.

Deel deze pagina