Aardgasvrij wonen: het kan nu

Er is al veel mogelijk als je je huis van het gas af wil halen. Maar elke woning vraagt een andere aanpak, en die hangt af van je eigen wensen en je portemonnee. Dat was de boodschap tijdens ons Energiecafé van Drechtse Stromen. De bezoekers hebben elk hun woning al goed geïsoleerd of wekken zelf stroom op met zonnepanelen. Veelal verbruiken ze weinig gas. Nu zijn ze toe aan een volgende stap. Maar hoe?

Ze werden meegenomen in de diverse mogelijkheden; van infraroodpanelen, tot verschillende types warmtepompen, water- en buffervaten, de inzet van een zonneboiler, de keuze van vloer- of wandverwarming of lage temperatuur radiatoren, of een combinatie hiervan.

,,Ideaal”, volgens Dirk Loekemeijer, die zelf in een niet optimaal geïsoleerd monument woont, maar zijn woning met een warmtepomp voldoende warm weet te krijgen. Zo vertelden ook een bewoner met een jaren 30 woning en een woning uit de jaren 90 over hun installaties en ervaringen.

Duidelijk werd dat zelfs als je weinig gas verbruikt een kleinere warmtepomp toch interessant is. Belangrijk is wel dat je beschikt over ruimte, binnen en buiten. Gevraagd werd naar het geluid van zo’n installatie. Advies: ,,Goed afstemmen met de buren, en met een schutting of een muurtje kun je veel geluid opvangen.’’ En ja, het is een investering, maar je hebt ook geen kosten meer voor gas en de gasaansluiting. Loekemeijer: ,,Als je investeert voor het klimaat of voor je portemonnee, zorg dan ook dat je lekkerder woont. Dan heb je dubbel waar voor je geld.’’

In enkele gemeenten in de Drechtsteden is het op termijn ook mogelijk om op het warmtenet aan te sluiten. Secretaris Rien Val: ,,Maar dat duurt nog lang. En je kunt nu al aardgasvrij wonen.’’

Onze energiecoaches geven onafhankelijk advies aan huis over energiebesparing. Maak een afspraak.

Deel deze pagina